Народен театър "Иван Вазов", голяма сцена

 
В края на март 2001 ще се състои първият международен джазов фестивал Евро Джаз София 2001. Фестът е в рамките на София Мюзик & Филм Фест и се организира съвместно с културните институти на европейските държави в България и Народния театър “Иван Вазов”.

Концертите ще бъдат на 30, 31 март и 1 април в голямата зала на Народния театър. Очакват се елитни изпълнители от Великобритания, Франция, Германия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Русия, Швейцария и България.

Фестивалът се организира по инициатива на Чешкия център и неговия директор г-н Алеш Бенда. Сред съорганизаторите са Британският съвет, Гьоте-институт, Италианският културен институт, Полският институт, Руският културен център, Унгарският институт, Френският културен институт. Организацията от българска страна се поема от Народния театър "Иван Вазов", София Мюзик Ентърпрайсис и София Мюзик & Филм Фест, с подкрепата на ХАЙНЕКЕН и ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА, както и на Суис Еър / Сабена. Джазов консултант е Димитър Евстатиев.
 
   
УЧАСТНИЦИ

Държава Музиканти
БЪЛГАРИЯ / ШВЕЙЦАРИЯ ПРОЕКТ ОМ
Среща между двама основатели на собствени формации с едно и също име и близка стилова насоченост. Николай Иванов и гостът от Швейцария - Кристи Дорън ще свирят за първи път заедно и ще потърсят общ език в областта на авангарда и етното.
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДЖЕСИКА ЛОРЪН
и група Талантлива млада пианистка, наложила своето име още през 90-те на лондонската ейсид-джаз сцена. Записвала е с култовата японска формация United Future Organisation и има няколко собствени проекта като композитор и продуцент.
ГЕРМАНИЯ СУИМ ТУ БЪРДС
Септетът е основан през 1990 в Бремен от саксофониста Ахим Гетйен и носи името на нашумелия роман от ирландския писател Флан О'Браян. Композициите им представляват еклектична смес от стилове и ексцентрични идеи с хардкор-ъндърграунд звучене.
ИТАЛИЯ ЕНРИКО РАВА
и група Тромпетист №1 на Италия, чиято известност отдавна е преминала границите на родината му. Изпълненията на Енрико Рава по традиция впечатляват заради брилянтната му техника, прекрасен тон и задълбочени импровизационни ходове.
ПОЛША ЗБИГНЕВ НАМИСЛОВСКИ квартет
Най-известният представител на модерния полски джаз, който черпи вдъхновение от блуса, рока и народното творчество. Неговата звезда изгрява още през 1957 на Втория джаз фестивал в Сопот и оттогава досега е успял да запази своя младежки ентусиазъм и неостаряващ подход към музиката.
УНГАРИЯ ЧАБА ВЕДРЕШ
Един от водещите съвременни унгарски майстори на клавишните инструменти с изявен вкус към импровизацията. Експериментира с електроника и акустичен звук и работи в широк стилов спектър.
ФРАНЦИЯ БЕНДЖАМИН МУСЕ ТРИО
Една от новите млади надежди на френския джаз. Сериозен композитор и перфектен аранжьор, който успешно съчетава джазовата импровизация с традициите на Западноевропейската класика.
ЧЕХИЯ ЛУБОШ АНДРАШТ БЛУС БЕНД
с участието на РАМБЛИН РЕКС (САЩ) Роден е през 1948 в Прага и още от 70-те години се включва активно в чешкия джаз живот. През 1980 създава своя Блус Бенд, с който записва и концертира в страната и чужбина. Доказателство за неговия талант са съвместните му изяви с "Краля на блуса" Би Би Кинг.
 

Главна страница | Фестивал 2001 | Програма | Прожекции | Отзиви | Гости |
Съорганизатори & спонсори |Екип | Евро Джаз София 2001

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2001 SOFIA FILM FESTIVAL
www.cinema.bg/SFF