За първи път филмовата програма на София Мюзик & Филм Фест ще бъде изведена като отделен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ. Той е под патронажа на кмета на София
г-н Стефан Софиянски.

Програмата включва близо 80 заглавия. 50 от тях ще са премиерни за българския зрител. Над 30 пристигат специално за фестивала от чужбина. Над 15 са гостите, които ще представят своите филми пред родната публика… Всичко това прави СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ уникален за България международен филмов фестивал с наднационално значение.

Официалното откриване е на 15 март в Зала 1 на НДК с премиерата на френско-канадската суперпродукция ВЕРСЕНЖЕТОРИКС. Филмът с бюджет 15 млн. долара и звезди от ранга на Кристоф Ламбер, Макс фон Сюдоф и Клаус Мария Брандауер бе заснет изцяло в България от нашия оператор Стефан Иванов. Режисьорът ЖАК ДОРФМАН и изпълнителните продуценти ПАТРИК САНДРЕН и ДЕНИ ШАРВЕ ще присъстват на премиерата.

Официалното закриване е на 29 март с филма БЛУБЕРИ ХИЛ (НЕДЕЛЯ), дългоочакваната премиера на игралния дебют на АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ, продукция на БНТ. Изпълнителен продуцент и оператор е ДИМИТЪР ГОЧЕВ, а в ролите са Самуел Финци, Руси Чанев, Кръстю Лафазанов, Рени Врангова и други.

Едно от извънредните звездни събития на фестивала е гостуването на югославския режисьор ЕМИР КУСТУРИЦА. Той ще се представи повече като музикант и ще изнесе на 16 март от 20.00 в Зала 1 на НДК концерт с групата си "Но Смокинг Оркестра". На същата дата в кино "Люмиер" той ще представи последния си игрален филм "Черна котка, бял котарак", музиката на който е написана от групата.

Филмовата програма е групирана в няколко рубрики.

Особено значима е селекцията на СВЕТОВЕН ЕКРАН.
Тук са включени изцяло филми, които пристигат специално за фестивала. Част от тях ще се представят от авторите им. КШИЩОФ ЗАНУСИ ще гостува на феста с последните си два филма "Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път" (голямата награда в Москва 2000) и телевизионната новела "Укрити съкровища". Руският актьор и режисьор НИКОЛАЙ БУРЛЯЕВ ще представи общата си работа с Андрей Тарковски - "Иваново детство" и "Андрей Рубльов", както и режисьорския си филм "Лермонтов". Асът на американския ъндърграунд ЛЕХ КОВАЛСКИ ще покаже последния си филм "Роден да губи: последният рокендрол филм". Сред гостите са още режисьорите ТАМАШ ШАШ (Унгария) с филмите "Пирати" и "Лоши момчета" и КАХА КИХАБИДЗЕ (Грузия) с "Езеро". Специално събитие ще бъде представянето на холандския филм "Характер" ("Оскар" за чуждоезичен филм за 1998) от главната актриса на филма БЕТИ СХУРМАН. Гост на фестивала е и израелският режисьор АСИ ДАЙАН. Той ще представи филма си "Животът според АГФА". Немският режисьор ФАЙТ ХЕЛМЕР също ще посети феста. Неговият филм "Тувалу" обра много овации и награди от международни фестивали. Той беше изцяло заснет в България и дължи много на визията на българския оператор ЕМИЛ ХРИСТОВ. Ще видим още много значими филми, сред които белгийския "Розета" ("Златна палма" в Кан, 1999), чешкия "Завръщането на идиота", култовите британски филми "Human Traffic" e "The Filth and the Fury" (новото откровение на Джулиън Темпъл за "Секс Пистълс"), немския "Нощта се спуска", израелският "Приятелите на Яна".

БРИТАНСКОТО КИНО е традиционно представено на фестивала. Тази година ще бъдат показани 6 филма, сред които са "Били Елиът", "Виго", "Госпожица Юлия", "Красиви създания", "Секс, наркотици и техно" (Human Traffic) и "Боклук и бяс: Секс Пистълс" (The Filth and the Fury). Очаква се потвърждение от режисьора Джулиън Темпъл да бъде гост на фестивала.

Особен акцент в програмата е ЮГОСЛАВСКАТА ПАНОРАМА. Със съдействието на Фондация "Про Хелвеция" ще бъдат представени 6 значими югославски филми, произведени през последните 10 години. Очакваме да ни гостуват режисьорите СЪРДЖАН КАРАНОВИЧ с "Филм без име", МИЛУТИН ПЕТРОВИЧ със "Земя на истината, любовта и свободата" и вероятно ДУШАН МАКАВЕЕВ с "Горилата се къпе по обяд". Сред гостите е и директорът на Югославския филмов институт МИРОЛЮБ ВУЧКОВИЧ.

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще представи за първи път в света пълна програма от датски филми, реализирани според манифеста "Догма 95". Очакваме в София режисьорката ЛОНЕ ШЕРФИГ, която заедно с актрисата АН ЕЛЕОНОРА ЙОРГЕНСЕН ще представят филма "Италиански за начинаещи", който спечели наградата на журито на Берлинале 2001. Сред останалите "Догма" филми са "Празненство" (реж. Томас Винтерберг), "Последната песен на Мифуне" (реж. Сьорен Краг-Якобсен) и познатия ни "Идиотите" на Ларс фон Триер.

В двете рубрики ПРЕМИЕРИ са включени филми, повечето от които се осигуряват със съдействието на българските разпространители. Сред тях са "Танцьорка в мрака" (реж. Ларс фон Триер, "Златна палма в Кан"), "Буена виста сошъл клуб" (реж. Вим Вендерс), "Съншайн" (реж. Ищван Сабо), "Да откриеш Форестър" (реж. Гюс ван Сант), "Пурпурните реки" (реж. Матийо Касовиц), "Преоткрито време" (реж. Раул Руис). Денят на Франкофонията ще бъде почетен с премиерата на "Обичай ме" (реж. Летисия Масон с Джони Холидей).

Още три български филма са включени в програмата. "Животът е прекрасен, нали?" на младия СВЕТЛЬО ДРАГАНОВ заслужено бе център на медийно внимание. Фестивалът ще е още една възможност за среща на публиката с филма и неговия автор. "ФСБ 2000 с Мобиком на път" на ИВАН ГЕОРГИЕВ е първият български филм за турне на рокгрупа. И то не коя да е. Своят последен филм "Зелената къща" ще покаже и МИЛАН ОГНЯНОВ. Късометражната продукция е джаз мюзикъл по сценарий на Борис Христов и с музика на Милчо Левиев.

Традиционно фестивалът представя две паралелни програми - НОМИНАЦИИ ЗА ОСКАР 2001 и ФИЛМОТЕЧНА ПРОГРАМА (тя се изготвя от Янко Терзиев и тази година се нарича "Екзистенц максимум" като включва значими творби от майстори на авторското кино като Куросава, Антониони, Тарковски, Фелини, Висконти и други).

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2001 ще представи и избрана селекция от ВИДЕО-АРТ филми, подбрана от холандския видео артист Рене Бекман. Те ще се прожектират в салона на Евробългарския културен център.

Основната програма на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2001 ще бъде представена в НДК (зала 1 и кино "Люмиер"). Избрана програма от европейски филми ще има в кино "Глобус". Номинираните за Оскар 2001 филми ще са в Дома на киното, а филмотечната програма - в кино "Одеон".

През дните на фестивала ще има паралелна музикална програма в клубовете "Мистър Пънч" и "Суингин Хол".


Главна страница | Фестивал 2001 | Програма | Прожекции | Отзиви | Гости |
Съорганизатори & спонсори |Екип | Евро Джаз София 2001

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2001 SOFIA FILM FESTIVAL
www.cinema.bg/SFF